tisdag, september 20, 2011

Att skratta

I kyrkan har jag fått lära mig att det finns inte någon som är "den rätta" - den som det är tänkt att man ska gifta sig med. Man blir istället "den rätta" för varandra.

Bibeln säger ju att en man och en kvinna ska bli ett. Det är ett blivande.

När jag träffade Martin var det någonting i mig som föll pladask på en gång. Jag föll för hans värme och för hans ambitiösa personlighet och jag älskade de mjuka och ljusa dragen.Mitt i förälskelsen insåg jag också att det var vissa saker som inte alls klickade. Vi hade helt olika typer av humor. Vi skrattade en del, men det var sällan som vi förbehållslöst skrattade tillsammans. Vi var inte riktigt på samma våglängd där. Jag tyckte Martins skämt var larviga och Martin såg inte det roliga i mina.

Humor handlar nog inte bara om "det komiska" utan också om trygghet och kärlek. För att något ska bli riktigt kul behöver tilliten finnas där - att man vågar släppa loss och lita på att den andra tar emot det man vill ge, att man tror på att man är älskad och uppskattad.

Idag finns den tilliten och då kan vi också bli som barn i varandras sällskap och skämta och skratta i vår egen lilla värld som vi har tillsammans. Den typen av humor är oerhört enande och helande och romantisk.

Vi skrattar som aldrig förr och jag tycker Martin blir roligare och roligare år för år och jag vet att Martin tycker att jag blir roligare och roligare. Kanske är det för att vi blir bättre för varje år på att uppmuntra varandras försök. Och man blir också skickligare på att locka fram skratt hos den andre för man studerar varandra och älskar när den andre skrattar.

Humor är till för att delas. Humor är något som uppstår i mötet mellan människor. Humor blir värdelös om den är privat och stänger ute andras försök. Så skratta mer åt andras skämt, desto mer du gör det desto mer kommer en ny gemensam humor växa fram.

Dessutom är själva skrattet välgörande och rogivande. Det finns forskning som visar att skratt stärker immunförsvaret och lindrar smärta. Det borde vara ett mål varje dag - att skratta.Sara Chorell har tagit bilderna.

3 kommentarer:

lisa sa...

Rätt!!! Fint! KrAm!

Anonym sa...

SÅÅÅÅÅ sant och så vackert skrivet!!
kram Sara C

Emmy sa...

Det är häftigt att du skriver om just det här.. När jag tänker på er två är det bland annat er humor som jag tycker är en speciellt framstående egenskap i ert äktenskap. Jag har tänkt att ni nog har haft "samma humor" sedan ni träffades. Det var spännande att läsa dina tankar om detta...
kram