måndag, september 19, 2011

Tänder

Jag vill passa på att slå ett slag för tänder.

Tänder är inte något jag har haft så högt på min prioriteringslista, framför allt för att det kostar att ta hand om dem. Så jag har inte tagit med dem till en tandläkare från 19 års ålder till jag blev 26. Då konstaterade jag att jag inte längre var lika ung och fattig och att tänderna nu skulle få hamna högre på prioriteringslistan.

Och så hade jag den stora turen och förmånen att få hamna hos säkert någon av de bästa tandhygienisterna som finns. Hon jobbar också på specialisttandvården på sjukhuset och hon förklarade vid mitt första besök att hon arbetar på samma sätt på kliniken som hon gör på sjukhuset. Hon mäter till exempel fickor mellan tand och tandkött överallt i munnen.

Vid mitt första besök hade jag 46 fickor, varav några var 7 mm djupa, vilket är djupt. Jag var väldigt inflammerad och hade massor med tandsten. Det blödde mycket och allt hon gjorde i min mun gjorde fruktansvärt ont. Jag hade för övrigt tagit en del hjärtmediciner som påverkade min tandhälsa negativt.

Tandhygienisten skrapade alla tänder rena från tandsten och visade hur jag skulle sköta mina tänder. Att mäta alla fickor och ta bort all tandsten tog tre långa och smärtsamma besök i anspråk. Sedan fick jag komma tillbaka ganska snart för att se att det gick åt rätt håll med inflammationen. Sedan fick jag komma igen efter ett halvår och sen igen efter ytterligare ett halvår vilket var idag, lite drygt ett år innan mitt första besök.

Idag hade jag tre (!) fickor och de var på 4 mm och jag hade 2% blödning. Ett enastående resultat. När hon mätte alla fickorna var det inte alls jobbigt. Första gången hon gjorde det gjorde det oerhört ont och blödde massor. Jag känner mig själv också så nöjd över att jag har kontroll över mina tänder och att jag klarar av att sköta dem.

Det har så klart kostat lite med dessa besök men det verkar ändå som att det är betydligt billigare att ta hand om besvärlig tandsten än besvärlig karies.

Det är i alla fall en trygghet att veta att man har välmående tänder och det får lov att kosta lite. Är så glad att jag har den här smärtsamma behandlingen bakom mig och inte framför mig.

Man ska ha en tandläkare/tandhygienist som har tid för en, är snäll och pedagogisk, och som gör mer än bara det absolut nödvändigaste. Det kostar men kan man betala så är det verkligen värt det.

Min tandhygienist jobbar på Henrik Skages klinik i Västerås.

Och så kommer bilden.......!?


Inga kommentarer: