fredag, januari 13, 2012

Att läsa Bibeln

Matt 4:4 Jesus svarade: "Det står skrivet: Människan lever inte bara av bröd, utan av varje ord som utgår från Guds mun."

Jag älskar när man känner att det är så. När man känner glädjen och mättnaden och fröjden när man läser Bibeln. Jag är verkligen en periodare när det gäller Bibeln till skillnad från min man som följt en och samma bibelplan de senaste tio åren ungefär, läst Bibeln varje dag, hela Bibeln på ett år.

Men jag är lite en sån där förälskelseperson. Jag läser för att jag fröjdar mig och då läser jag massor. Sen kan det svalna lite och man glömmer bort att läsa ett tag.

Härom dagen läste jag ett ord, som var ett av alla de där hysteriskt bra orden som finns i Bibeln. Fullt av löften och tröst och uppmuntran. Och jag var bara kall och oberörd. Jag läste det, men det fanns inget gensvar i mitt djup.

Och jag älskar hur jag tänkte: "Oj, det var värst vad kall jag blivit, nu måste jag läsa Bibeln mycket".

Så jag läste och läste och läste, och det är så underbart hur man mer och mer förmår ta del av det goda, hur man på något sätt börjar äta av ordet och känner hur det mättar och tillfredställer och ger näring och energi till hela mig. Sen var jag inne i min förälskelse igen, haha, och jag vill och tror att det får vara så med Jesus och hans ord. Ständigt mer och mer förälskad. Från härlighet till härlighet. Man måste bara göra något när man känner sig kall och sval.

Bibeln är full av så många knasiga saker och symbolspråket är helt out there ibland. Som när Jesus talade om att den som inte äter av hans kropp och dricker av hans blod inte kan ha någon del i honom. Det står att många tog anstöt och gick därifrån när de hörde dessa ord. Det var bara för mycket.

Men att vara kristen är att vara korsfäst tillsammans med honom, död från det gamla livet, uppstånden till att leva hans liv, för alltid förenad till ett med honom. Det är vad nattvarden handlar om. Vi tar del av hans död, vi äter hans kropp och blod som blev offrat för oss, för att för alltid vara en del av honom, att leva genom hans liv.

När man tänker på det, hur Jesus vill vara ett med oss, är det ganska smart att vi får äta av honom. Det är ett bra sätt att visa och förstå - nu blir han ett med mig.

Och Jesus beskrivs som Ordet som utgår från Guds mun. Det är detta ord som ger oss liv, Jesus. Och det är när vi ser det här ordet i Bibeln som vi får liv och mättnad. När vi inte ser det blir det bara konstigt och kallt.

Så man kan läsa Bibeln på olika sätt. Som döda bokstäver, eller på jakt efter Jesus. Och den som söker honom ska finna honom, och den som finner honom finner livet och en källa som aldrig tar slut och ett bröd som ger liv för alltid.

2 kommentarer:

Roger. sa...

Det här är nästan för mycket.

Emmy sa...

Oj så bra det här var Theresia.
Kram