torsdag, februari 09, 2012

Var och en av oss...

I helgen röstades en ny president fram i Finland - Sauli Niinistö.

Jag hade ingen koll på vilka kandidaterna var eller vem vinnaren är men läste på lite här efter helgen och blev grymt imponerad av Sauli när jag läste lite på hans sida. Framför allt dessa ord väckte min beundran, och jag tänkte på avsaknaden av den retoriken hos våra svenska politiker:

"Utslagning av unga verkar gå i arv. Många blir också utslagna i vuxen ålder. Detta innebär oersättliga förluster för individerna och samhället. Ungdomarna i en viss åldersgrupp blir utslagna trots att alla samhällsinstanser är fast beslutna att bekämpa utslagning. Här stöter vi oundvikligen på ett trovärdighetsproblem: söker vi verkligen fungerande botemedel och kan vi överhuvudtaget hitta dessa?   

Var och en av oss kan emellertid göra något åt saken. Både unga och gamla kan påverka sin egen omgivning, så att ingen närstående blir utslagen. Det här meddelandet riktar jag speciellt till alla som har det bra: ju mindre illamående, desto bättre mår alla."

Vi är så inrutade i att samhället ska ta allt socialt ansvar att det blir fult att förvänta sig något från vanliga människor. Men det ena behöver väl inte utesluta det andra tänker jag, tänk om vi hade ett samhälle som gjorde sitt bästa men att också vi som privatpersoner tog ett större ansvar, och att de som mår bra tar ett personligt ansvar och inte bara förlitar sig på vad deras skattepengar kan åstadkomma. Det är verkligen sant, att ju mindre utslagenhet vi har i vårt land, desto bättre mår alla.

Jag tror att om en svensk politiker skulle säga något liknande skulle han/hon direkt anklagas för att försöka fly sitt ansvar, men jag tycker det säger något om oss, att det kanske är vi som försöker fly vårt ansvar. Och att gömma sig bakom "jag betalar ju skatt" blir ett accepterande av vårt system. Jag betalar för att någon annan ska bry sig. Men vad händer med oss då, och klarar vi av att bekämpa utslagning på det sättet?  


Det var mest det jag ville lyfta, men vill du läsa mer tycker jag att detta var väldigt bra också:

Om överskuldsatthet...  
"En hetsig diskussion om garantier, Grekland och euron har överskuggat själva huvudproblemet – en omfattande överskuldsatthet inom nästan hela den västerländska ekonomin. Orsaken till skuldsättningen har inte varit brist på pengar, merparten av ansvaren har tagits under en period av relativt god ekonomisk tillväxt. Den verkliga tillväxten räckte inte till. I stället har man piffat upp allt med hjälp av derivat och hävstänger, skapat en bubbla och låtsaspengar samt väldiga ansvar. Många som har följt med situationen på nära håll anade säkert att detta inte kunde fortsätta länge till, men fortsatte ändå. Här har det inträffat ett systemfel i fråga om grundattityder, såväl i fråga om tankar och sätt som i fråga om värden. Det är hårt att återvända till verkligheten, men förhoppningsvis ger det oss sundare grundattityder för en lång tid framåt. När vi börjar se mer osjälviskhet än girighet och mer ansvar än nonchalans omkring oss börjar det peka uppåt för västvärlden igen."   

Om ansvarets väsen...
"Ansvarets väsen fascinerar mig. Ansvar är en förutsättning för all kontinuitet i livet. Att ta sitt ansvar är också naturligt. Man får ofta höra om hur ansvaret tynger eller hur man rentav måste fly det, men i grunden är ansvar en positiv sak. I rätta doser, till var och en enligt storlek och möjligheter, ger ansvarsfullhet en känsla av belåtenhet och lycka. ”Jag har nått mitt mål” och ”jag utförde uppdraget” låter väl bra, eller hur? Var och en har rätt att ta ansvar för sig själv och sina närmaste enligt egna förutsättningar. Det sägs ofta att man måste ge alla en chans. Rätten att ta ansvar är kanske mer omfattande – först måste det finnas en yttre möjlighet och sedan måste man förstå att själv ta ansvar för att inte slösa bort sina egna gåvor. När man känner att strået man släpar till stacken är viktigt är det en glädje att ta ansvar för det."

3 kommentarer:

Åke sa...

Tack Theresia för att du presenterar Finlands president, han verkar bra!

Janina sa...

Han var min kandidat! :) Men det är lite av ett ramaskri nu här i Finland om man röstat på Niinistö istället för Haavisto i sista valet, eftersom Haavisto var homosexuell så har det hänt sig att folk blir kallade homofober och beskyllda för att vara emot ett liberalare Finland, endast för det att Haavisto var homosexuell... så alla tänker nog inte så mycket längre än vad näsan räcker. Som tur gör vår sittande president det! ;)

Torbjörn Daun sa...

Han blir säkert klockren!