tisdag, mars 13, 2012

Ett bra möte

Det finns så många saker man kan förmedla i mötet med en annan människa som hindrar den andre att öppna sig, känna sig uppskattad och trygg. Medvetenheten om de här sakerna är något man kan växa i och det är en tillväxt som jag tycker är fascinerande och rolig. Nu för tiden tänker jag ofta väldigt aktivt på det här när jag träffar någon. Jag tycker det är kul att utmana mig själv att försöka bli en person som lyfter andra och att jag kan få vara mer angelägen om det än att jag själv ska få utrymme. Till stor del handlar det om ödmjukhet, att prioritera den andres väl och inte utnyttja mötet för att själv få bekräftelse.

Några bra saker att tänka på:

1. Lyssna. Var närvarande och se den andre i ögonen. Ansträng dig för att verkligen höra och ta in. Låt det den andre säger engagera och beröra dig. Utgå från att den andre har något att tillföra i ditt liv. Tänk inte att du redan vet det den andre försöker säga. Var nyfiken och villig att lära. Skynda inte att själv få fylla i utan låt den andre få utrymme att visa vad som finns i dennes tankar.

2. Projicera inte. Du kanske lärt dig något stort på sistone eller varit med om något som varit väldigt betydelsefullt för dig. Utgå inte från att andra behöver lära sig precis det som du har lärt dig. Du kan berätta om din livsresa men gör det ödmjukt. Ibland kan dock din resa vara en grym hjälp för andra, men utgå inte från det urskillningslöst. Det är riktigt trist att lyssna på någon som försöker få en att förändras fast man inte behöver förändras, i alla fall inte på det sätt de tänker.

3. Only go where you're invited. Rota inte i områden i den andres liv där du inte blir insläppt. Prata inte om saker som den andre inte vill höra. Ibland kanske du väljer att göra detta ändå, för att du tror att den andre behöver det, men tänk då desto mer på att göra det i kärlek och respekt, och om du går över gränsen många gånger kommer gränserna från den andre kanske att gjutas i sten för åratal framåt. Oftast är det nog bäst att helt enkelt fokusera på de områden där du är välkommen och vänta på en inbjudan till andra områden. Bygg tillit långsiktigt.

4. Dra inte slutsatser skyndsamt. Don't jump to conclusions. Tänk det bästa om den andre. Om du fastnar i en negativ tanke, ställ en rak fråga och red ut det istället för att gå runt och tänk negativt.

5. Uppmuntra. Le och säg snälla saker. Ge komplimanger, gärna några där du verkligen tänkt efter vad som är riktigt positivt med den människan så att han eller hon hör att det är genuint och inte bara smicker. Och när du hör vad den andre berättar, visa att du uppskattar det.

Avslutar med ett citat jag hittade för ett tag sen som är ganska tänkvärt:

“You can make more friends in two months by becoming really interested in other people than you can in two years trying to get other people interested in you.” – Dale Carnegie


En poäng i allt detta är att inse att andra människor kan berika dig. Människor är fantastiska och i allas livsresa finns saker som berör, inspirerar och som kan lära dig något. De här tipsen är tips för att få ta del av andra människor mer. Målet är att en annan människa ska få känna sig trygg att dela och öppna sig. Risken är att vi stänger ute andra med våra sätt att bemöta dem, och i och med det stänger vi ofta ute oss själva från att få bli en del av en annan människas värld också. Det är tråkigt, för du behöver andra, och andra behöver dig!


De här små tipsen har jag liksom svängt ihop i ett infall av inspiration. Om du tänker på något mer smart i mötet med andra, fyll gärna i!

1 kommentar:

Anonym sa...

Var väldigt intressant att ta del av dina insikter Theresia. Jag brukar vid ett möte försöka utgå ifrån "Giraffspråket" eller Nonviolent Communication. http://sv.wikipedia.org/wiki/Giraffspr%C3%A5ket