måndag, mars 26, 2012

Om korruption och rättvisa

Läste en otrevlig artikel på Svd om hur tre män som våldtagit, misshandlat och försökt ta livet av en ung kvinna möjligen kan gå utan straff i Ukraina pga deras inflytande och att rättssystemet är korrumperat. Nu blir de förhoppningsvis dömda ändå tack vare att det här fallet fått mycket uppmärksamhet. Men det är verkligen så ohederligt när människor inte är lika inför lagen, att någon kan komma undan för att den är rik, och att någon kan dömas på lösa grunder för att han är fattig.

Konceptet om att få vara lik inför lagen kan vi för övrigt tacka vårt judisk-kristna arv för. Man blir så glad av några sanningens ord mitt i detta.


Det är inte rätt att ta parti för den skyldige och vränga rätten för den oskyldige. Ordsspråksboken 18:5


Du skall inte handla orätt när du dömer. Du skall inte hålla med någon för att han är fattig och du skall inte vara partisk för den som har makt. Du skall döma din nästa med rättvisa. 3 Mosebok 19:15


Att vara partisk är inte rätt, men mången gör orätt för en bit bröd. Ordsspråksboken 28:21 


Gud är inte partisk. Romarbrevet 2:11

Det är så bra med religion ibland. Det är så bra att ha en rättvis Gud att vara ansvarig inför. Den som dömer är ansvarig inför honom. Och det är nog ingen slump att korruptionen är så utbredd i dessa post-kommunistiska stater där man gjort allt för att förbjuda Gud.

Inga kommentarer: