fredag, mars 02, 2012

Styrkor

Jag tänkte fortsätta skriva lite på samma tema som jag gjorde innan då jag skrev om personlighet och passioner.

Jag är lite påverkad av ett koncept som kallas StrengthFinder som både är en idé och ett personlighetstest. För att göra testet behöver man köpa en bok för 150 kr ungefär och då får man en kod så att man kan göra testet online. Då får man sina 5 främsta styrkor och idén är att vi människor bör koncentrera oss i första hand på våra styrkor och inte våra svagheter. Ägnar vi oss åt det vi är bra på kommer vi att växa och utvecklas och även våra svaga sidor kommer att förbättras, utan så stor möda. Men framför allt så når vi större framgång om människor får satsa på det de verkligen är bra på och har passion för och kan få befrias från att hålla på med en massa som inte alls ligger i vilka de är.

I USA finns det skolor som arbetar helt utifrån det här tänket och barnens scheman blir därmed väldigt individuella där de får ägna sig jättemycket åt de områden där de har sina styrkor och mindre där de har sina svagheter, men man har tydligen märkt att även de svaga områdena förbättras på detta sätt. Är jag väldigt duktig på matte t ex kan det kanske faktiskt vara så att jag hittar nycklarna till att förbättras inom språk om jag får ägna mig mycket åt matte. Därför att jag växer, mognar, får bättre självförtroende och lär mig en massa när jag sysslar med matte. Det kommer jag ha nytta av i alla andra områden.

Vad är då en styrka?

För det första är det något du har talang för. När du ägnar dig åt det blir resultaten bra.

För det andra är det något du ser fram emot att få göra. Har du en tid då du ska ägna dig åt den här saken kan du längta efter det en vecka innan. Du kanske har Bild på schemat och längtar hela veckan.

För det tredje upplever du att du växer när du håller på med det. Du känner att du utvecklas, lär dig saker och tiden flyr. Du kan hålla på med det väldigt väldigt länge utan att bli trött.

För det fjärde ger dig det en känsla av det är ditt "kall", som att du är skapad för just detta, som att världen blir en bättre plats för att du gör just det här, som att du kan bidra med något unikt med det du gör.

För det femte så känner du dig stark när du ägnar dig åt det här. Du fylls av bra självförtroende och känner att du är bara så grym.


Tänk vilken glädje när man hittar något sånt här som man kan ägna sig åt och får möjlighet att göra det! Vissa kanske upplever att 10% av ens jobb känns ungefär så, och 90% känns som att det bara är måsten och krav. Då kan man jobba på att en större del ska få handla om ens styrkor och man kan göra det frimodigt, för du kommer göra ett så mycket bättre jobb och du kommer bidra med så mycket mer om du får jobba utifrån dina styrkor. Berätta för människor runt omkring dig vad du är bra på och ge förslag på hur du skulle kunna bidra mer.

Om du vill göra testet kan du köpa boken här. Om du känner dig som en ledare och vill ha ett ledarskapsperspektiv på dina styrkor köp den här. Om du vill veta mer om hur det här kan påverka din arbetsplats kolla in här.

Det finns 34 olika styrkor enligt testet. Om du vill ha ett smakprov så kommer mina styrkor här:

Learner
Relator
Strategic
Responsibility
Command

Enkelt så betyder det att jag är bra på att lära mig, bra på att relatera till människor, jag är strategisk, ansvarsfull och min kommunikation är rak och ärlig och jag är inte rädd för att ge direkta uppmaningar.

När man gör testet får man utförlig information om sina styrkor. I den ledarskapsinriktade boken jag har får man tips på hur man bäst leder andra utifrån sina styrkor men också hur man leder någon som har en viss (annan) styrka. Bara det är ju grymt bra för chefer, att få lite insikt i hur man bäst leder någon utifrån vad den är bra på.

2 kommentarer:

Clara Delmar sa...

Kanske nåt för en Personalvetare?!? Låter som det :)
Kram!

Theresia sa...

Det tror jag nog! Kram till dig! =)