torsdag, maj 03, 2012

Allergi-trams

Den senaste veckan har jag inte mått så bra. Jag har varit väldigt trött, haft ett hemskt humör och tänkt på mat och socker hela tiden. I början på veckan grät jag för att jag var så sockersugen men stod emot det.

Insåg att det är den här veckan tillbaka som pollensäsongen satt fart och jag mådde ju faktiskt mycket bättre på alla sätt och vis veckan innan.

Jag vet att histamim är ett hormon som utsöndras ordentligt i kroppen vid allergi och hormoner har komplexa och mångsidiga effekter på kroppen och psyket.

Egentligen kan man väl säga att så fort ett hormon agerar för mycket eller för lite i vår kropp så kommer det märkas på en mängd vis. Och nu är jag ju en hormonell bomb med tanke på graviditeten också.

Försökte kolla lite hur histamin påverkar oss, man behöver nog riktigt specialiserad litteratur för att få riktig koll på det, men det stod i alla fall att histamin i hypotalamus styr beteenden som har att göra med att äta och dricka. Det påverkar också oxytocin - vårt främsta måbrahormon.

Nu är ju min kropp ett inferno (?) av histamin pga allergin och anti-histamin i form av medicin. Så klart man kanske blir lite rubbad på mer än ett vis.

Man får bara hoppas att det blir bättre snart och så ska jag tänka på att undvika mat som innehåller histamin, som nötter/mandlar och en del frukt. Nu när jag surfade runt lärde jag mig att det är mycket histamin i konserverad tonfisk och tomater, speciellt på burk/kartong. Good to know!

Försöker också minimera mejerier. Det triggar nog mitt sötsug nämligen.

Men till nästa vår ska jag nog försöka få fatt i en bra allergiläkare. Kanske man skulle vaccinera sig.

Nu är det ju faktiskt så att man ofta blir mindre allergisk när man är gravid därför att det är en hel del kortison i kroppen då. Och jag har varit mer allergisk än så här andra säsonger. Men jag mår väl kanske ändå betydligt sämre psykiskt till följd av allergin med tanke på allt annat hormonellt som pågår i kroppen också.

Ha en bra dag!

Inga kommentarer: