fredag, maj 11, 2012

Jag, håret och huden

Sen i augusti 2011 har jag haft en liten personlig kampanj mot en naturligare hygien.

Det hela började med att jag var hos frisören och fick håret tvättat (inklusive hårbottensmassage), klippt, plattat och stylat med diverse produkter. Efter detta blev mitt hår fett fortare än någonsin. Om jag duschat på morgonen var håret fett på kvällen. Jag behövde duscha varje dag för att stå ut. Eftersom denna nya egenhet inte försvann fort förstod jag att frisörbesöket påverkat min hårbotten så att den blivit irriterad och börjat producera fett i ett rasande tempo. Givetvis produceras fett för att skydda huden mot diverse hotande och uttorkande ämnen. Fett är ju bra, men i rimlig mängd!

Så jag gick in för att duscha mer och mer sällan för att vara snäll mot min hårbotten. Jag testade balsammetoden (man tvättar bara håret med balsam) men jag tyckte det blev jobbigt. Jag förstod efter ett tag att jag kan ju använda schampo men jag borde få en mycket skonsammare effekt om jag använder mindre, undviker att massera in det (det är håret som ska tvättas, inte hårbotten), schamponerar fort och sedan sköljer ur med ordentligt med vatten så att inget är kvar. Dessutom använder jag ett milt och miljövänligt schampo - Neutral. Sådana schampon undvek jag förr i tiden eftersom håret blev fett så fort igen efter en tvätt (men problemet var ju en hårbotten som försökte skydda sig med fett mot alla starka tvättmedel).

Nu för tiden är det inga problem att tvätta håret var fjärde dag, ibland går det längre. Som idag var det sex dagar sen jag tvättade håret. Så länge brukar jag inte tycka att det känns ok men när jag duschade sist var jag speciellt försiktig och snabb med schampot i håret. Man undrar när man duschar om det verkligen blir rent, men det blir det, och hårbotten blir glad och lugn och man kan njuta av rent hår länge.

Idag ska jag dock tvätta håret. :)

Jag vill absolut inte tvätta håret "bara för att" det gått ett visst antal dagar längre. Nu inser jag att en schampotvätt är något otrevligt som skapar irritation för min hårbotten. Jag tänker teoretiskt att det borde inte vara omöjligt att gå över till bara vattentätt men jag känner mig inte riktigt där än, men jag tar det hela tiden som en utmaning att tvätta håret så sällan och med så lite schampo som möjligt.

Dessutom är det ju det här med miljön. Jag tror inte att alla tänker på att vanligt schampo och tvål är skadligt för miljön. Vår användning av de här produkterna har ökat massor senaste 15 åren. Och det är ju något helt onödigt och dumt vi håller på med. Visst kan vi behöva tvål och schampo men att använda det varje dag, kanske flera gånger, är överanvändning och skadligt för både oss och miljön.

Jag hittade en intressant artikel i ämnet och där står det stå här:

Mats Berg är hudläkare i Eskilstuna med mer än 20 års erfarenhet. Han hävdar bestämt att vi duschar och badar för ofta. Han använder ordet överhygien när han beskriver de hudproblem som han dagligen möter.  

–Jag kan inte minnas att jag har stött på ett enda fall där dålig hygien skulle vara orsak till någon hudsjukdom. Däremot ser jag daglig dags att överhygien orsakar hudbesvär, berättar han.

–Många ungdomar idag har ju för sig att man ska duscha både två och tre gånger om dagen, säger Mats Berg. Hela 30 procent av alla ungdomar har tendenser till så kallat atopiskt eksem, som förvärras av mycket tvål och vatten. Att smörja in sig med olika krämer hjälper till viss del, men bäst är att vara rädd om kroppens egna hudfetter.

–Normen idag är ju att man ska känna sig fräsch och inte ha något svett eller lukta. Men det finns ju inga hälsoargument bakom det, utan det är mer allmänna normer och känsla.

Att tvåla in hela sin kropp flera gånger i veckan tycker jag är vansinne, men det har jag alltid haft ett intuitivt motstånd till. Jag har inte lärt mig hemifrån att använda tvål till den vanliga duschen och när jag då och då gjort det har känslan efteråt varit otrevlig. Man känner att det inte är bra för huden. Man blir ren med vanligt vatten. Tvål kan man använda om man är rejält smutsig av någon anledning.

Nej, kroppen är ju inte skapt för att leva i symbios med tvål. Den har sina egna system för både rening och skydd. Det är väl ganska uppenbart att vi stör vår kropps naturliga system med överdrivet mycket rengöringsprodukter?

Detta stod också i artikeln:

Med åren blir människans hud allt sämre på att producera hudfetter, vilket innebär att man bör vara sparsammare med att vattenbegjuta kroppen ju äldre man blir. 

Jag tänker att det är lika bra att börja tidigt med att vara vänlig mot sin hud för att den ska hålla och må väl ett helt långt liv. Huden är ju din kropps största organ och en stor del i din kropps immunförsvar, men människor behandlar den urskillningslöst med en massa olika produkter. Du skulle aldrig ha på en kräm direkt på ditt hjärta eller din lever utan att du verkligen vet att inget av ämnena är skadliga. Men i många produkter vi har på vår hud finns uttorkande, rubbande och cancerframkallande ämnen.

Jag använder också produkter utan att veta att de är ok, men den stora grejen för mig är framför allt - hur mycket utsätter jag mig för det? Jag är noggrann med vad jag gör till en del av min vardag.

Några till intressanta tankar i ämnet:

- Om man nu har problem med sin hud, testa LCHF. Då tar du hand om din hud inifrån. Jag är i princip aldrig torr om händerna sen jag la om min kost.
- Hudens hälsa är starkt kopplat till vårt immunförsvar. Det märks tydligt på min dotter t ex. När hon är förkyld blir hon torr om händerna eller kanske röd på rumpan.
- Ta tillskott av D-vitamin för att få ett bättre immunförsvar och därmed hälsosammare hud. Sluta inte ge D-droppar till barnen förrän de kan ta D-vitamin på annat sätt. Jag ger Rut 10 D-droppar om dagen.
- Jag kliar mig aldrig i hårbotten längre. Det tar jag som ett bevis på att den mår bra och inte är irriterad längre.
- Sluta massera in schampot i din hårbotten åtminstone. Det kan kännas skönt, men det är bara håret och inte hårbotten som ska göras rent.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Väldigt bra skrivet! Jag är som dig! Jag tvättar håret en gång i veckan... och jag duschar inte flera gånger om dagen... försöker faktiskt duscha med bara vatten och ta tvål bara under armarna...
Jag har slutat med fondation i ansiktet helt och hållet... och ska nu övergå till att tvätta ansiktet med ekologisk honung och smörja sedan antingen med mandeloljan eller kokosoljan...
Tack för bra inlägg!
Kram kram!
//Lana

Queen of Kammebornia sa...

Bra! Jag tvättar bara håret ca 1 gång per vecka nu och det är jättefint. Jag fönar det mindre och mindre, bara i "nödfall" om jag har bråttom, vilket jag nästan aldrig har. Jag tror också att många tvättar sig alldeles för mycket. På hälsokosten finns ju lite bättre schampon, med mer naturliga ingredienser :)
Tack för din stöttning Theresia - vi glädjer oss åt din omtanke!

amedalie sa...

För ett par veckor sedan var jag på en dags kurs via jobbet som handlade om funktionsbevarande arbetssätt. Där fick vi bl a frågan som alla pensionärer får innan deras hjälpinsats bestäms av biståndshandläggare - hur vill jag ha det, vilka tider vill jag äta, hur ofta vill jag duscha etc. Resten av gruppen ville duscha minst varje dag, jag ville duscha var tredje dag. Det kändes konstigt, jag kände mig nästan "smutsig", trots att jag egentligen skulle kunna låta gå ännu längre tid mellan duschningarna.

När jag tänker tillbaka på min barndom så bastade vi högst en gång i veckan, ibland varannan vecka och då tvättade vi också håret. Hemma tvättade man sig vid behov under armarna, ansiktet, fötterna, intima delar. Vi hade inte dusch hemma. Vi hade inte ens rinnande vatten.

Det är mycket skönt med att ha dusch och möjligheten att duscha när man vill men jag håller med dig att man överutnyttjar den möjligheten. Det är något fint och positivt i all överkonsumtion med hår- och hudprodukter. Man anses ta hand om sig själv på bästa sätt! Men frågan är om man verkligen gör det, om man inte orsakar mer skada än nytta?!

amedalie sa...

amedalie = Terje

matilda sa...

Ja!
Och när det pratas om att man ska spara vatten brukar det ju pratas om att ta kortare duschar. Det är ju bra iofs. Men jag tror aldrig jag har hört tipset "färre duschar". Visst är det intressant att det är så mycket "no-no" kring att inte duscha så ofta?
Apropå på det ska jag nog ta en dusch nu... och det var inte igår senast. :)