onsdag, augusti 22, 2012

Ny favorit

Jag äter ju mjölkfritt och det är lite nytt för mig, men med något nytt kan man hitta nya favoriter. Jag har aldrig gjort egen aioli förut men det var ju en riktig hit, så gott! Och så passar det som tillbehör till väldigt mycket.


Så här gjorde jag aiolin:

4 äggulor
1 ägg
1,5 dl rapsolja
1,5 dl olivolja
8 pressade vitlöksklyftor
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk fransk senap
lite salt

Se till så allt är någorlunda rumstempererat så går det finfint att bara mixa ihop allt. Att det är ett helt ägg med gör det lätt att lyckas - äggvitan suger upp och binder fettet.

Med äggvitorna som blev över gjorde jag maränger - man vispar vitorna hårt med ett par droppar citronsaft och eventuellt någon sötning. Jag blandade också ner lite hackad mandel i det hårda skummet. Klicka på plåt och grädda 1 timme på 125 grader.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Mmm... gott med aioli! :)
Ska prova ditt recept! :)
Ha en toppen dag!
Kram
//Lana

Pauline sa...

Ja det var verkligen skönt att vi slapp kejsarsnitt och att allt gick bra =) Kram