torsdag, september 13, 2012

Baka med ister

Jag har kommit fram till att det inte är svårt att lyckas med Lchf-bröd. Har man bakat efter recept några gånger och fått kläm på konceptet kan man freestyla sen.

Det här behöver man ha koll på:

1. Det behövs en massa ägg.

2. Bra konsistens på degen. Den ska vara ganska lös så att man kan smeta ut den lätt på en plåt.

3. Nödvändig tid i ugnen. Jag gör ofta en platt kaka, som scones, och då är det lätt att se när brödet är klart. Brukar ta 10-15 minuter. Gör man en limpa (i en form) kan man stoppa i en köttermometer. Vid 90 grader är brödet klart.

Bra, för idag svängde jag snabbt ihop ett bröd medan Knut ropade på att jag skulle komma och ägna mig åt honom istället.

Jag köpte hem ister för nån vecka sen och har velat baka med det sen dess. Idag blev det äntligen av och det blev grymt gott! Ister funkar kanon att byta ut annat fett i bröd med, och så är det ju nyttigt och billigt - ungefär samma prisklass som smör.

Har googlat lite för att lära mig mer om ister som bakingrediens och det ska tydligen göra bakverken extra frasiga och krispiga. Det är populärt att använda till wienerbröd t ex.


Kan inte riktigt redogöra för hur jag gjorde mitt bröd idag. På en höft: 200 gram lättsmält ister, 7 ägg, mandelmjöl, kokosmjöl, fiberhusk, bakepro, linfrön, lite bakpulver, lite salt. Får kanske komma med ett exakt recept nån gång när jag har tid att baka i lugn och ro. Det kan ju dröja... :)

Jag brukar ha betydligt mer fett i mina bröd än i många andra lchf-recept. Det blir ju mer mättande och så sänker man andelen kolhydrater. Och nu när jag inte kan ha smör på mackan så är det bra att brödet är fett istället.

5 kommentarer:

Anonym sa...

ger kokosmjölet smak? Jag gillar inte kokossmaken, men annars tänker jag prova.

// tobbo

Theresia sa...

Ja, det ger lite smak men inte mycket om man har mandelmjöl i också. Kokosmjöl (ett bra med typ 4g kh) suger upp fett och vätska mycket bättre än t ex mandelmjöl så det är himla fiffigt om man vill ha mycket fett i brödet. Men du kan säkert göra ett asgott bröd med lite mindre ister och mandel mjöl. :)

ryskadockor sa...

Gott med nybakat bröd! :)
Ska också baka börd i helgen och fylla upp frysen! :)
Ha en fin kväll!
Kram kram
//Lana

Anonym sa...

Gör bröd med stöd från ditt recept för 4-5 gången. Idag för första gången med egengjord ister :)
/tobz

Theresia sa...

Vad kul tobbo! =)