onsdag, september 05, 2012

Dags för D-vitamin

Jag är så grymt tacksam till de här tabletterna och d-dropparna, faktiskt. Inte minst nu när vi har en liten plutt hemma.

I förra veckan kände Martin av lite förkylningskänningar. Han tog några extra tabletter d-vitamin (2000 IE-tabletterna) och sen gick det över. Jag försökte avhålla mig lite från att pussas. Man vill ju verkligen inte att en förkylning ska spridas nu när Knut är så liten. Men när jag trodde faran var över passade jag på att hångla upp Martin ;-). Inom ett dygn började jag känna lite halsont. Jag tog fyra extra tabletter och förkylningen bröt inte ut på mig heller. Jag passade på att ge Knut 10 d-droppar också. Dagen efter, i förrgår, kräktes Knut ganska mycket. Helt ovanligt för att vara han, och igår var han lite ledsen under dagen och på kvällen rann det lite från hans ena öga, men i övrigt mådde han då toppen. Det verkar ju som att han blev lite förkyld men det gick över otroligt smärtfritt.

Jag minns att Rut blev förkyld när hon var runt månaden också. Då var det jobbigare och det är så tungt som förälder att se sin lilla sparv sjuk också. Vi hade fullt sjå att försöka hålla hennes näsgångar öppna så att hon skulle kunna amma.

Att D-vitamin är helt essentiellt för vårt immunförsvar är något det skrivits om mycket de senaste åren och det kommer hela tiden ny forskning om hur viktigt det är med d-vitamin för vår hälsa, både den fysiska och psykiska hälsan. Vill du veta mer så googla.


Jag hade verkligen dåligt immunförsvar innan jag började med tillskott av d-vitamin för 3,5 år sen. Då brukade en förkylning normalt hålla i sig flera veckor för mig. Nu blir jag sällan sjuk och kommer det en förkylning så är det normala att jag bara känner någon svag känning som sedan passerar, så som det blev nu.

Jag fortsätter också ge Rut d-droppar trots att hon är över 2 år. Försöker ge henne 10 droppar om dagen men det blir snarare 20-25 droppar då och då. Känns som att hon håller sig väldigt frisk för att gå på förskolan också.

I Finland rekommenderas alla flickor upp till 18 att ta tillskott på D-vitamin. Vi ligger lite efter här i Sverige. Men egentligen borde nästan alla ta tillskott. Vi får helt enkelt för lite sol här uppe på våra breddgrader. Tycker du ska köpa D-vitamin right away! Nu är sommaren slut och din kropp behöver påfyllning av d-vitamin för att klara höst, vinter och vår.

Nu när jag skulle köpa sist så upptäckte jag ett nytt märke som ger en riktigt hög dos till väldigt bra pris. Kolla in (här finns också mer bra info om D-vitamin).

4 kommentarer:

Josef Boberg sa...

HÄLSAN ÄR EJ ALLT - MEN UTAN HÄLSAN FÅR ALLT ANNAT UNDERORDNAD BETYDELSE ! - som jag ser det.

Sofia - ett bättre du sa...

D-droppar är grymt. Vi tar det också, framförallt på vinterhalvåret. Det är en viktig vitamin som vi behöver och den är ju svår att få i sig genom kosten så då är ju ett tillskott att föredra.

Guuuud vad kul, heter hon Rut er dotter? Samma som vår lilla tjej :).

ryskadockor sa...

Ja, D-vitamin är så bra! Äter det året runt!
Ha en toppen dag!
Kram kram

Michaela sa...

Vad lustigt : ) min mamma kom över med en burk d vitaminer till oss här om dagen för hon hade också hört att det var bra : )