onsdag, september 05, 2012

Ett svårt val

Den senaste veckan nånting har jag haft det ganska tufft och haft mycket att fundera på. Bröstmjölken har inte räckt till riktigt och även om vi gett ersättning också så känns det så knäckande. Jag har velat amma så mycket som möjligt så det har inneburit ganska mycket vakentid på nätterna när Knut inte varit nöjd och velat äta. Och så har jag legat där utmattad och fundersam över hur jag ska göra. Ge mer ersättning, sluta med ersättning så att mjölken kanske ökar på? Plus att det på något vis funnits hur mycket som helst mer att tänka på.

I helgen tog jag en paus med mina sömntabletter (melatonin) och då kom det plötsligt massor med mjölk i brösten. Jag tyckte det verkade ologiskt att melatoninet skulle minska mjölkmängden så jag hade inte ens övervägt det. Men nu i efterhand minns jag att det var i samband med att jag började ta melatonin igen när Knut var en dryg vecka som mjölkmängden började minska. Innan det var det snarare för mycket hela tiden.

En googling kunde också bekräfta att melatonin verkar sänka prolaktinmängden. Prolaktin är kroppens mjölkbildande hormon. Så det var ju bra att veta vad som var boven i dramat.

Men efter två nätter utan melatonin var jag knäckt. Jag hade sovit alldeles för lite och då kommer en massa smärta och stelhet i kroppen som ett brev på posten för mig.

Oj vad jag grubblade över vad jag skulle välja - trötthet och smärta, eller mycket mjölk i brösten. Till slut fick jag lov att komma fram till att jag måste prioritera min hälsa om jag ska orka med det här. Så nu ger vi lite mer ersättning och jag kämpar lite mindre med amningen. Och så försöker jag sova mer på nätterna och ge Knut mer till Martin. Det är lite svårt att släppa taget men jag blir bättre.

Jag förstår att min dåliga sömn och all smärta i kroppen har att göra med min dåliga kondition och det stillasittande liv jag haft de senaste tre-fyra åren pga min hjärtsjukdom. Nu ska jag försöka sova så bra jag kan på nätterna och röra på mig så mycket jag orkar och kan på dagarna. Jag hoppas att jag ska bli bättre. Då kan jag också kanske dra ner på melatoninet och amma mer i framtiden.

Inatt hoppade Knut förresten över en måltid och sov från 9-3, i sin egen säng. Så skönt. Det har sina fördelar med mätta bebisar.3 kommentarer:

Gunilla sa...

Det blir folk av barn som får ersättning också.
Så sa barnmorskan på bvc åt mej.
Och det stämmer ju.

Laura sa...

Tuffa val! Men helt klart värt att tänka på din egen hälsa. Är du inte en glad och utvilad mamma så blir det ju ändå fel.. Lycka till med allting.

Queen of Kammebornia sa...

Fina du! Det är inte alltid lätt. Men du måste alltid prioritera din hälsa först, annars funkar ingenting. Det kan kännas konstigt, men det är rätt, det är jag övertygad om. Då blir du som bäst för dina små. Det är så jobbigt att amningsproblem ska ge en sådan ångest... I´ve been there, done that. Stor kram på dig!