Det ironiska är att det är fetterna med hög andel mättat fett som är stabila, men eftersom vi blivit skrämda till att tro att mättat fett är farligt (vilket det inte är) så använder vi gärna vegetabiliska oljor med låg andel mättat fett istället. Men för att göra de mer stabila härdar vi dem, vilket innebär att man omvandlar de omättade eller fleromättade fettsyrorna till mättade. De mättade fettsyrorna har nämligen en tät konstruktion på molekylnivå - de är hållbara och tåliga. Så vi använder mättat fett ändå, men inte det naturliga, utan ett industriellt framprocessat mättat fett med transfetter på köpet.
Innan skräcken för mättat fett kom använde McDonalds ister för att fritera med. En naturlig produkt som inte behövde manipuleras för att svara mot deras krav på hållbarhet och användbarhet. Detta var också innan de västerländska folksjukdomarna som fetma, hjärtsjukdomar och diabetes satte fart. Det var bättre förr! Men framtiden kan ju bli ännu bättre. Nu har vi mer kunskap.
Ikväll testade jag att fritera med ister. Det gick riktigt bra och blev väldigt gott. Det skvätte ju faktiskt i princip ingenting från kastrullen. Det brukar ju skvätta rätt friskt när man friterar med någon billig vegetabilisk olja.
Jag friterade potatis till pommes frites till Rut och squashskivor med frityrsmet. Smeten gjorde jag på ägg, lite mandelmjöl, en gnutta fiberhusk och en gnutta salt. Det blev jättegott!
5 kommentarer:
Det låter riktigt gott!
Var köper man ister?
Ha en fin fredagskväll!
Kram kram
//Lana
Lana - tror det finns på de flesta vanliga mataffärer, bredvid smöret. Köper mitt på Ica maxi, och har sett på flera mindre ica också.
Ska jag vara ärlig tycker jag inte friterad mat ser gott ut =) Oavsett olja ;) Men bra om man kan fritera på ett bättre sätt =)
Tack, tack för svaret! :)
Kram
Tack för din söta kommentar :-) Vad roligt att vi har valt samma namn - om än andranamn för din dotter.
Skicka en kommentar