onsdag, november 07, 2012

Feta popcorn

Vi köpte griskött för några månader sen från DOMTA-grisen. Där får grisarna leva bra och naturligt och slaktas under lugna omständigheter på gården.

Hur som helst så kommer köttet med en massa fläsk och hud (svål), vilket jag inte är så van vid och det är heller inte så lätt att få tag i bra recept. Jag har läst om hur man gör fläsksvålar (vilket i själva verket är poppad grishud) som är så populärt som snacks inom LCHF, men den beskrivning jag hittade lät minst sagt komplicerad. När jag nu tillagade sista köttbiten så råkade jag få till det ändå. På slutet började helt enkelt svålen "poppa" vilket var väldigt roligt att se på. När jag sedan smakade var det otroligt gott och smakade verkligen som popcorn, fast godare!

Jag är egentligen inte en person som klarar av att äta så mycket fläsk och svål, men när det var tillagat såhär var det inga problem att äta allt. Jag är lite kinkig rent känslomässigt när kött är för mycket av något annat än just rent kött, men teoretiskt så vill jag äta allt. Jag tycker det är tragiskt att så mycket av djurdelar slängs för att vi vill ha filén men inte det andra. Hela djuret är ju till för att ätas eller användas, och jag tror dessutom vi går miste om en massa nödvändiga ämnen när vi inte äter allt från djuret.

Rut var i alla fall inte sugen på middag, men jag kom till henne med ett "fett popcorn", hon smakade försiktigt men tyckte snart att det var jättegott. Sen ropade hon "Meeer fett popcorn!". Sen åt hon sin middag bestående av bara fläsk och svål.



Vad mättande det är förresten! Man blir verkligen skönt mätt på inte så mycket mat och det talar till mig att det är det här vi är menade att äta. Återigen är det tragiskt att vi väljer bort och glömmer kunskapen om så mycket som vi ätit historiskt. Vår moderna mat kan vi många gånger äta väldigt mycket av och ändå inte bli mätta, och inte stå oss särskilt länge efter en måltid. Mellanmål talar vi idag om som något nödvändigt för att må bra, men jag tror inte att vi har haft lyxen att kunna äta mellanmål särskilt länge av vår historia. Mellanmål behövs bara när vi äter fel mat och får dåligt blodsocker.

Hur får man till en riktigt god svål (med eller utan kött under) då?

Värm ugnen till 200 grader.
Snitta svålen ordentligt.
Häll upp kokande vatten upp till en tredjedel i en långpanna och lägg svålen nedåt i vattnet.
Ställ in i ugnen och låt svålen koka i 20 minuter.
Sänk värmen till 160 grader.
Ta ut köttet/svålen och krydda ordentligt med salt, peppar och timjan medan ugnen svalnar. Gnid gärna in kryddorna.
Lägg köttet/svålen på galler över långpannan med vatten. Svålen/huden ska nu vara uppåt.
Om du tillagar ett köttstycke ska innertemperaturen bli 80-85 grader. Om det bara är svål/fläsk tror jag det kan få vara i ugnen någon timme.
Sätt ugnen på 250 grader och grilleffekt. Snart börjar svålen poppa. Ta ut innan det blir alltför bränt.

Jag tillagade ett köttstycke och huden blev inte poppad så jämnt eftersom stycket var runt, så jag skar av de bitar som inte var helt klara och stoppade in dem igen så att allt blev poppat. Så jättejättegott blev det verkligen! Innan har vi inte klarat av att äta upp allt på våra grisbitar men den här gången var det inga problem (fast det räcker till flera måltider så mättande som det är).

Hur ska man få tag på fläsk och svål då? Googla efter en grisuppfödare nära dig eller fråga efter det på mataffären. Kanske de kan beställa det åt dig.

1 kommentar:

Johanna Söderlund sa...

Så roligt, jag är ju sån att jag tycker att svålen är god lite hur som, men ska försöka mig på att poppa den nån gång ändå :-)