tisdag, mars 12, 2013

Barnmatsdags

Nu är Knut 7,5 månad och nu börjar det bli dags på allvar att äta lite annat än ersättning.

När det gäller hans mat utgår jag ungefär ifrån det här:

Kokta grönsaker, eller t ex avokado eller oliv
Ägg
Kokosmjölk
Oljor, helst kokosolja
Smaka, suga eller gnaga på kött
Lite krydda där det passar. Men inte salt.

Jag undviker så klart mjölk eftersom han inte tål det, men även frukt eller för mycket kolhydrater - det är bara tom energi.

De senaste dagarna har han fått äta blomkålsmos med kokosmjölk, 1 ägg och gurkmeja. Mixat och uppkokat. Det räckte till fem måltider.

Knut tyckte det var världsklass!


En annan sak är att inte ha för bråttom! Bebisar klarar sig på bröstmjölk eller ersättning till 1 års ålder.

Läste någonstans en sån bra tanke - att bebisar är redo att äta när de själva sträcker sig efter maten, t ex när familjen sitter och äter.

Låt bebisen styra helt enkelt! Det sa de till mig på BVC också. Känner att jag redan stressat upp mig lite och kanske pressat Knut lite för mycket att äta. Igår på dagen ville han inte ha mat. Blev ledsen när han såg maten, men glad när han såg flaskan. Så då fick det vara så. Han är lite snorig och då kanske man inte vill ha stadigare mat. Men så på kvällen ville han ha lite men jag nöjde mig med väldigt lite.

Det är en konst att inte pressa för mycket. Lätt att bli ivrig tycker jag. Vissa barn slukar ju maten från 5 månaders ålder och då tror jag det bara är att köra på, andra är långsammare och då behöver man inte stressa upp sig över det heller. Låt bebisen styra så blir det säkert bra!

Något jag tänkt att jag ska göra men inte hunnit än är att koka äggmjölk på ägg+ersättning. Mixa+koka. Ett ägg innehåller alla proteiner vi behöver och nästan alla vitaminer och mineraler. Den ultimata maten. Och det kan ju vara lättare att få i sig mat via flaskan när man är van vid det. Välling ger jag endast om nån hotar med pistol. ;-)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Är själv gravid och äter Lchf och ämnar göra som dig sedan. Inga spannmål här inte utan det blir Lc kost när det blir dags för mat. Härligt att du vågar vägra vällingkulturen!
Ville bara lämna ett avtryck efter mig.
Mvh Eva

Theresia sa...

Ja, det är inte ens svårt! :) lycka till med din lilla bebis!

Anonym sa...

Tack:)!