måndag, oktober 10, 2011

D-vitamin

En sak som kan göra mig frustrerad är D-vitamin.

Det finns så otroligt mycket belägg (forskning) som visar att vi i Norden VERKLIGEN behöver ta tillskott på D-vitamin.

I Sverige finns det ju en rekommendation om att ge barn under två år D-droppar. Har barnen mörk hud gäller rekommendationen upp till fem år.

I Finland har man nyligen utökat rekommendationen till att gälla alla flickor under 18.

D-vitamin är helt väsentligt för vårt immunförsvar och spelar en avgörande roll i kroppens kamp mot sjukdomar, infektioner och inflammationer. Vi får D-vitamin från solen men här i norr får vi (i kombination med att vi är inne mycket) för lite sol. Är man väldigt ljus i huden har man troligen också svårare att tillgodogöra sig D-vitamin, och har man mörk hud har man större behov av sol för att få tillräckligt med D-vitamin.Det finns teorier om att anledningen till varför autism så ofta bryter ut när barn är 3 år är för att man ger D-droppar tills barnen är 2 och att skyddet mot autism sedan tunnas ut.

Det finns starka teorier om att anledningen till att depressioner ofta bryter ut på vintern och våren beror på att D-vitamindepåerna från sommaren då tar slut.

Jag blir ofta så ledsen när jag ser invandrare med heltäckande klädsel i sommarvärmen. De lider ofta av D-vitaminbrist både i Sverige och i sina hemländer om de går klädda så. Deras hud behöver sol. I Sverige blir det ju så klart värre. Inte ens ansiktet kan få så mycket sol i vårt land.

När jag var yngre var förkylningar verkligen en plåga. Det tog många veckor för mig att komma igenom en förkylning och jag var riktigt sjuk i minst en vecka. Vissa år tycker jag att jag var sjuk nästan hela tiden. Jag kan ju ha haft svårare att återhämta mig pga min hjärtsjukdom kanske. Det vet jag inte.

Men för 2,5 år sen började jag ta tillskott av D-vitamin och det har förbättrat mitt immunförsvar enormt. Jag blir nästan aldrig sjuk och får jag en förkylning får jag bara någon liten känning och så är det bra efter någon dag. Nu har jag fått en förkylning som tog lite hårdare och jag kan konstatera att det inte duger att slarva med D-vitaminen som jag gjort det senaste året. Man blir bekväm när man hållt på ett par år och man aldrig blir förkyld men nu ska jag försöka ta mina piller varje dag.

Man ska ta en stark dos som de inte har på apoteket men däremot på alla hälsokostbutiker. Jag tar Holistic men det finns många andra som säkert är bra också. Tar man t ex Holistic som inte innehåller någon fettsyra behöver man ta sin dos ihop med mat eller något som innehåller lite fett för D-vitamin är ett fettlösligt vitamin och tas upp i kroppen via fettsyror från maten.

Men ja, jag kan tycka att det är riktigt ledsamt att vården är så läkemedelsfokuserad och att terapeuter är bara samtalsfokuserade. De allra flesta som behandlas lider antagligen också av D-vitaminbrist och skulle må bättre om någon skrev recept på D-vitamin och detta finns det idag ganska mycket stöd för.

Jag blir också frustrerad på att detta inte snappas upp av våra politiker som är så angelägna om att vi ska bli friskare och arbeta mer. Det skulle gå bättre om vi inte led av D-vitaminbrist.

Jag är lite inkörd på den här frågan, men jag tror verkligen att Sverige skulle bli betydligt friskare och rikare om rekommendationen om intag av D-vitamin utökades till alla grupper där det enligt forskningen är mer relevant:

  • Alla under 18, speciellt flickor
  • Gravida och ammande kvinnor
  • Äldre
  • Sjuka, fysiskt och psykiskt
  • Personer med nedsatt immunförsvar
  • Mörkhudade, speciellt om man har heltäckande klädsel
Men sen tänker jag att rekommendationen borde gälla ALLA i vårt kalla land men det här som jag räknat upp vore ett mycket positivt steg i rätt riktning.

Det här låter så överdrivet, MEN - Sverige skulle bli friskare om fler tog tillskott av D-vitamin. Sprid det här inlägget för att ge budskapet vidare.

5 kommentarer:

Sandra sa...

Hej
Vad intressant. Det här tänker jag på då och då, speciellt eftersom jag har barn och det yngsta är just i D-vitamin-tiden. Ska ta och kolla i hälsokostbutiken.
Ha en fin dag!

Theresia sa...

:)
Min dotter är 3 och jag ger henne 15 droppar när jag kommer ihåg. Det är inte så noga om det blir samma dos varje dag eller inte för kroppen lagrar tills det behövs. :)

Åke sa...

Bra att du skriver om detta Theresia, jag tycker att du begränsar målgruppen hårt, alla får för lite sol (D-vitamin) naturligt. Åtminstone 50 - 100 mikrogr behöver man och det är helt ofarligt att ta.

Theresia sa...

Ja, jag tycker också att jag begränsar målgruppen hårt. Det jag menade är att dessa grupper är självklart att man borde gå ut med en rekommendation NU. De vill ju ha så mycket underlag för att gå ut med rekommendationer. Men sen tycker JAG att alla borde ta tillskott. :)

Klokegård - Designa ditt Liv! sa...

Väldigt intressant inlägg. Jag håller med dig om att man inom vården inte tar hänsyn till sådant här. Jag var själv supertrött i mer än ett år innan läkaren kom på att jag kanske led brist på något så då tog dom prover och det visade sig att jag hade kraftig brist på folsyra och B-vitamin. Då fick jag tillskott av Folsyra och sedan fick jag livet tillbaka. Helt fantastiskt.

Ta din bästa dag!