fredag, mars 16, 2012

Hjärnhälsa?

Fortsätter lite med min kostpropaganda idag. Mattias Ribbing, svensk mästare i minne, berättar hur han presterar bättre och längre med lågkolhydratkost.

 

Bo Zackrisson som är medicinjournalist har också skrivit en väldigt intressant artikel om hur kokosfett kan förbättra sjukdomsbilden hos alzheimerdrabbade. I artikeln skriver han om Steve som med hjälp av sin fru började med två rejäla matskedar kokosfett av god kvalitet varje dag. Han blev faktiskt bättre redan första dagarna. Titta på den här bilden av hans försök att rita en klocka. Det är så talande.

Vänstra bilden är före kokosfettet. Mittenbilden är efter två veckor med tillskott, och högra bilden efter 37 dagar.


Kan passa på att tipsa om ett smart sätt att få i sig kokosfett (jag köper ekologiskt och kallpressat kokosfett - dyrt men det är det kanske värt).

Ischoklad på mitt sätt:

Smält kokosfett och mörk choklad på svag värme direkt i en kastrull. Jag använder ungefär 3/4 kokosfett och 1/4 choklad med hög kakaohalt, typ 80%. Proportionerna är verkligen inte viktiga, ta det på en höft.

När allt smält kan man hälla upp i små formar, antingen ischokladformar som på bilden eller lite större men ändå små kakformar. Man kan först hälla över i en praktisk liten kanna eller något som fungerar bra att hälla över med i formarna. Ett mer miljövänligt sätt är att hälla direkt i en form med bakplåtspapper och sen bara bryta/skära de bitar man vill ha när det stelnat.

Jag brukar ha i någon slags fyllning men det går ju bra utan också. Man kan hacka olika valfria nötter och om man vill ha det lite sötare kan man hacka med lite torkad frukt också. Strö ner i formarna. På bilden har jag bara lagt ner en skalad och rostad hasselnöt i varje.

Ställ sedan kallt. De behöver hållas i kylen även fortsättningsvis eftersom kokosfett smälter i rumstemperatur. Sen kan man småäta med gott samvete närhelst andan faller på.


Inga kommentarer: