tisdag, maj 29, 2012

Tröst när vi inte förstår

Ibland händer saker som man inte förstår, och vi människor vill gärna förstå.

Jag tror inte att vi alltid kan förstå, hur mycket vi än letar efter ett svar.

Det kan vara lätt att bli arg på Gud när man är i såna situationer, när man bara inte förstår, och man kan inte göra någonting för att ändra det som händer eller har hänt. Vad är vitsen, Gud? Varför, varför!?

Blinda får sin syn, lama går, spetälska blir rena, döva hör, döda uppstår och för fattiga predikas glädjens budskap. Och salig är den som inte tar anstöt av mig. Matt 11:5-6

Det låter ju lite lustigt. En man som gör så mycket gott, vem skulle ta anstöt? Men visst fanns det många som tog anstöt av Jesus. Allt det goda han gjorde utmanade de maktpositioner som rådde. De som hade inflytande förlorade det och blev ifrågasatta, och problemet var Jesus. Man tog anstöt.

Vi kan ha så många anledningar till att ta anstöt, när saker inte sker som vi ville, när vi inte förstår, när allt verkar meningslöst, när allt gott bara händer andra. Och jag tror att när vi är där blir vår blick grumlig så att vi inte ser allt det goda Gud gör och har gjort. Vi kan bli avundsjuka på andra, arga och bittra.

Men när du är där, när jag är där, när vi är där, finns det en särskild välsignelse, för den som inte tar anstöt, hur oförståeligt allt än ter sig. Och jag tror, att om vi vågar släppa lite på våra krav att förstå och få livet som vi vill ha det, och låter honom komma nära ett mjukt hjärta i oss, utan alla försvarsmurar, så kan vi få leva i en salighet som han bestämt för oss i den situationen i livet.


Jag tänker också på de här orden...

Saliga är de som sörjer, de skall bli tröstade. Matt 5:4

Det står inte att de ska få allt förklarat för sig eller allt uppordnat. De skall bli tröstade. Och är inte det egentligen värt allt? Gud vill trösta oss och när han tröstar gör han det så det märks, känns och är verkligt. Kanske måste vi fortsätta leva i vår ovisshet och vad det än är för jobbig situation vi är i, men hans tröst kan bära oss igenom så mycket och länge som det krävs.

Inga kommentarer: