tisdag, september 11, 2012

Min goda aioli

Jag såg en tv-kock göra en slags majonäs med löskokta ägg istället för råa äggulor, så nu gör jag min aioli på det sättet. Man lägger äggen i kokande vatten och låter koka 2-3 minuter. Låter man dem koka 3 minuter får man gröpa ur äggen, vid 2 minuter är det bara att knäcka och hälla ur.

Jag tänkte att det nog kan bli godare så, men jag känner ingen större skillnad i smak. Däremot så känns det nyttigare att göra på det viset ifall man vill äta majonäs eller aioli till vardags. Det finns några olika frågetecken kring råa ägg men framför allt så tar vår kropp upp äggets proteiner bättre om ägget inte är rått. Jag vet inte hur länge ägget behöver tillagas men 2-3 minuter blir ju bättre än inget i alla fall.

Mitt aioli-recept, så grymmans gott!

4 löskokta ägg
1,5 dl rapsolja
1,5 dl olivolja
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
1 tsk citronsaft
ca 8 vitlöksklyftor
lite salt

Se till så allt är någorlunda rumstempererat, lägg allt i en skål och mixa tills all olja är absorberad och aiolin är mjuk och fin.



1 kommentar:

ryskadockor sa...

Låter jättegott! Måste testa! :)
ha en fin dag!
kram kram