onsdag, november 21, 2012

Goda bakterier

Jag har funderat mycket på bakterier och en god tarmhälsa på sistone. Inte minst känns det relevant just nu med en minsting. Det är nämligen så att vår bakterieflora till stor del etableras under det första levnadsåret. Sedan ser kroppen denna flora som det normala och det blir svårare att bygga upp en bra tarmflora senare i livet om man fått en dålig start.

Viktiga källor till goda bakterier för en bebis är från mamman i samband med den vaginala förlossningen, genom amningen och genom salivutbyte. Det ställer alltså krav också på att framför allt mamman har en bra bakterieflora att dela med sig av. Idag rekommenderas inte föräldrar att pussa på sina barn, smaka av deras mat eller stoppa deras napp i munnen, för att vi har en så dålig salivhälsa många gånger. Men det naturliga är att dela saliv med sina barn. Innan barmatsburkar och mixerstavar tuggade föräldrarna ofta maten åt sina barn. För bättre saliv undviker man socker, spannmål och omega6-rika fetter från t ex margariner och färdigmat. Och använd inte bakteriedödande tandvårdsprodukter eller rengöringsmedel.

Efter att Knut fick 3-månadersvaccinet blev han lös i magen och fick grönt bajs. Grönt bajs tyder på dålig matsmältning och för snabb process genom tarmarna. I förra veckan var bajset riktigt, riktigt grönt. Som en en nästan lysande spenatsoppa. Då hade bajset varit grönt eller tendens till grönt i minst två veckor. Jag gav honom i alla fall fem sempers magdroppar (bakterier) och nästa dag var det inte tillstymmelse till grönt i bajset. Bara fint gult som det ska vara. Otroligt hur bakterierna kunde ge så god effekt så fort och tydligt!

Den främsta källan till goda bakterier för oss men även för bebisar när de börjar äta är ju givetvis maten. Tyvärr har vi tappat både vanan och kunskapen om sådan mat. Det är ett område jag vill utforska mer framöver. Mjölksyrade grönsaker är en väldigt bra källa. Men jag antar att över huvud taget hur man hanterade och förvarade mat förr i tiden, innan det fanns kyl och frys, var mycket positivt. Man lät mat jäsa, eller fermenteras. Man saltade och syrade och förvarade mat i lädersäckar, under jorden och i varmare temperaturer. Allt med en kunskap om hur man bevarade mat länge utan att dåliga bakterier fick överhanden.

Man kan så klart också använda sig av probiotiska tillskott, dvs tillskott av bakterier, kanske speciellt för att återhämta sig efter en antibiotikakur, men vi kan nog inte på det sättet uppnå den kvalitet och mångfald av bakterier som ett rätt matintag kan ge. Dessutom blir det väldigt dyrt i längden med tillskott. Jag tänker ändå köpa någon variant och ge mig själv en kur eller kickstart. Om du köper tillskott, kolla så att mängden bakterier är angivet, annars är risken att det är väldigt låga mängder.

Inga kommentarer: